Επειδή πολύ συχνά, οι χρήστες υπηρεσιών υγείας, δεν γνωρίζουν ή δεν δύναται να γνωρίζουν, τι ακριβώς να αναζητήσουν ως την καταλληλότερη υγειονομική υπηρεσία σχετιζόμενη με την περίπτωσή τους, θα πρέπει να τονισθούν οι διαφορές ανάμεσα σε ένα απλό Ιατρείο Μαστού και σε ένα Κέντρο Μαστού ή αλλιώς Διατομεακή Μονάδα Μαστού:
Αρκεί να αναφερθεί και μόνο, ότι μία Διατομεακή Μονάδα, εκτός από τον τεράστιο και υπερ-πολλαπλάσιο αριθμό περιστατικών που υποδέχεται καθημερινά αλλά και αθροιστικά, ετησίως, συγκριτικά με ένα απλό Ιατρείο, φέρνει και μία τέτοια αυτοτελή συνθετικά, δομή και λειτουργία, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα και ολιστικά (ψυχή και σώμα) τις ασθενείς με ΚΜ, ενώ παράλληλα, να μπορεί να «τρέχει» προληπτικά και ερευνητικά προγράμματα, ευρείας κλίμακας πληθυσμού.
Πιο συγκεκριμένα, ο ορισμός του Κέντρου Μαστού (ή έστω της Μονάδας αλλά όχι του απλού Ιατρείου) σύμφωνα με την επίσημη επιστημονική εταιρία EUSOMA (περισσότερες λεπτομέρειες στην αντίστοιχη ιστοσελίδα) είναι:
«Ο τόπος όπου διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται ο ΚΜ. Πρέπει να παρέχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες από την πρόληψη και τη γενετική, τη θεραπεία του πρωτοπαθούς όγκου έως τη φροντίδα προχωρημένων ασθενειών, υποστηρικτικής και ανακουφιστικής φροντίδας, επιβίωσης και ψυχοκοινωνικής στήριξης».
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι, η θεραπεία, σε Κέντρα Μαστού, που υποδέχονται, δηλαδή, μεγάλο αριθμό περιστατικών, όπως πχ. το δικό μας, σχετίζεται με βελτιωμένη επιβίωση για τις ασθενείς με ΚΜ, ανεξάρτητα από το κλινικό στάδιο της νόσου.
Ακόμη, το Κέντρο Μαστού συνιστάται να συνεργάζεται ενεργά, με Συλλόγους ασθενών, όπως άλλωστε και το δικό μας παλαιόθεν, να παρέχει πληροφορίες σχετικά με αυτούς και να προσφέρει πρόσβαση σε ειδικά προγράμματα των συλλόγων που προορίζονται για ασθενείς με ΚΜ ενώ, προτείνεται, όλες οι υπηρεσίες του, να βρίσκονται στην ίδια εγκατάσταση, περιορίζοντας στο ελάχιστο την ανάγκη μετακίνησης για τις ασθενείς.
Ωστόσο, όταν για οργανωτικούς λόγους αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να υπάρχουν πρωτόκολλα για τη βέλτιστη ενσωμάτωση της φροντίδας, διασφαλίζοντας την έγκαιρη πρόσβαση, ενώ θα πρέπει να μοιράζονται την ίδια βάση δεδομένων.
Εάν, πχ. η μονάδα ακτινοθεραπείας δεν είναι διαθέσιμη στο νοσοκομείο, το Κέντρο Μαστού και η επιλεχθείσα μονάδα ακτινοθεραπείας, θα πρέπει να έχουν συνεργασία και πλήρη πρόσβαση εκατέρωθεν σε όλα τα δεδομένα των ασθενών, σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία.